di. jun 2nd, 2020

‘Verhalen om nooit te vergeten’ over de Tweede Wereldoorlog

2 min read

De provincie vraagt kinderen in heel Zuid-Holland om hun grootouders, of anderen die de oorlog hebben meegemaakt, digitaal te interviewen en hun bijzondere verhaal te verwerken in een video. Juist in een periode waarin ouderen alleen zijn en geen bezoek mogen ontvangen, zijn dit soort waardevolle contactmomenten belangrijk.

“Ik wil alle kinderen in Zuid-Holland vragen om hier aan mee te doen”, aldus Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. “Het is op dit moment heel lastig om bij je opa en oma op bezoek te gaan. Maar met Skype, Whatsapp en de telefoon kun je ze toch nog zien en spreken. Vraag eens aan ze of ze een herinnering met je willen delen en maak daar een mooi filmpje van. Zo krijgen we verhalen om nooit te vergeten.”

In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, wordt iedereen door de crisis rondom het coronavirus bewust van ingeperkte vrijheid. Dit laat zien hoe belangrijk het is om vrijheid te blijven herdenken, vieren en koesteren.

LEES OOK:   TV Bodegraven: Accent op een monument

De provincie heeft alle basisscholen in Zuid-Holland de materialen om hieraan mee te doen aangeboden. Het kan een educatieve thuiswerkopdracht zijn voor kinderen in een periode van digitaal onderwijs. Kinderen kunnen hun grootouders bellen, appen of vragen om hun verhaal op te schrijven in een brief.

Daarna mogen ze alle middelen die ze kunnen bedenken, gebruiken om dit verhaal vorm te geven in een video van maximaal 2 minuten. Denk aan een stopmotionanimatie met knuffels, een fotopresentatie of een getekend verhaal! Vervolgens kunnen kinderen hun video’s op hun eigen YouTube kanaal uploaden met in de titel #verhalenomnooittevergeten. De provincie verzamelt deze video’s op het YouTube kanaal ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Inzenden om kans te maken op een prijs kan t/m 30 april.

De provincie Zuid-Holland is dit jaar gastprovincie en start zo een traditie met het maken van een verzameling van bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van kinderen. Het YouTube kanaal ‘Verhalen om nooit te vergeten’ zal doorgegeven worden aan de volgende gastprovincie van de 5 mei-viering zodat we samen bouwen aan een collectief geheugen. Verhalen die nooit vergeten mogen worden.

LEES OOK:   Hulp bij invullen belastingformulieren

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.verhalenomnooittevergeten.nl Of op het YouTube kanaal ‘Verhalen om nooit te vergeten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | In samenwerking met BasvanZetten.nl en DeMuziekExperts.nl